Chałka drożdżowo - dyniowa z rodzinkami. Pachnąca pomarańczową skórką

chałka drożdżowa z dynią
Postanowiłam zrobić ciasto dyniowe, ale nie miałam jajek. Dlatego zaczęłam szukać przepisu na dyniowe bez jajek. Patrzę... Można zrobić w ten sposób ciasto drożdżowe :D To szybciutko przepis przekonwertowałam na swoje - zmniejszyłam ilość cukru, dodałam pomarańczowej startej skórki i rodzynki i... tadam! Wyszło pysznie :D


 Przepis na ciasto dyniowe bez jajek - drożdżówka


  • 200g musu z dyni - ja mam zamrożony mus z upieczonej dynii hokkaido (dynię pieczemy i miksujemy, po prostu ;) )

  • zaczyn - 30g drożdży + łyżka cukru + 3/4 szklanki ciepłego mleka

  • 120g roztopionego masła

  • 500g mąki pszennej 

  • 90g cukru

  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy (wymytą, sparzoną pomarańczę traktujemy tarką ;) ) 

  • rodzynki


Przygotowanie drożdżowej chałki z dynią


Zaczynamy oczywiście od musu - ten musi być już gotowy. Jeśli musu nie mamy, po prostu pieczemy naszą dynię przez 60 minut w 160 stopniach i miksujemy na gładko. Jeśli mamy dynię hokkaido, można ją miksować razem ze skórką.

Następnie dokładnie mieszamy ze sobą składniki zaczynu i czekamy, aby zaczął pracować. Mój zaczyn przygotowałam w kubku 600ml i po 10 minutach prawie wychodził z naczynia - więc pamiętajcie o miejscu na wyrośnięcie ;)

W czasie rośnięcia drożdży, powolutku rozpuszczałam masło i przygotowałam miskę z mąką i cukrem.

Ostatnim punktem programu jest wymieszanie ze sobą wszystkich składników poza rodzynkami. Najpierw łyżką, potem wyrobić dokładnie ręką.

ciasto drożdżowe z musem z dyni



Ciasto drożdżowe z dynią


Ciasto wyrabia się bardzo łatwo. Pamiętajmy, że warto je chwilę pomęczyć, żeby piękne rosło w piekarniku :)
Następnie dzielimy je na 3 części, dodajemy rodzynek - ile kto lubi. Każdą z części formujemy w wałeczek o długości około 1,5 raza długości naszej blaszki. Zaplatamy warkocz i przekładamy do formy babkowej.

chałka z drożdżowego ciasta z dynią i rodzynkami

chałka z drożdżowego ciasta z dynią i rodzynkami

chałka z drożdżowego ciasta z dynią i rodzynkami


Pieczemy w 180stopniach przez 40-45 minut.


Po wyjęciu z piekarnika trzymamy się, żeby się nim nie poparzyć, bo pięknie pachnie <3 Oczywiście - nie wierzcie babciom :D jest gotowe do jedzenia od razu, nawet ciepłe. Pysznie smakuje z masłem lub domowymi powidłami śliwkowymi bez cukru, ale też bez niczego <3

dyniowa chałka drożdżowa z rodzynkami. ciasto warkocz

dyniowa chałka drożdżowa z rodzynkami. ciasto warkocz

dyniowa chałka drożdżowa z rodzynkami. ciasto warkocz



Smacznego!

Udostępnij to:

Komentarze

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Każdy komentarz, like, plusik czy udostępnienie, to dla mnie motor do dalszej pracy nad blogiem i postami. Więc? Udostępnij, skomentuj, polub, jeśli uważasz, ze warto było tu zajrzeć :-)