Suszone pomidorki koktajlowe w zalewie z przyprawami. Pachnące latem

suszone w piekarniku pomidorki koktajlowe w zalewie z oleju rzepakowego
Nasz dom pachnie suszonymi pomidorkami. Dlatego? Bo pomidorki koktajlowe obrodziły. Nasz ogród w tym roku stał się pomidorowy. Ale co zrobić z kilogramami tych pysznych małych kuleczek? Moja propozycja to suszenie <3


Zjadamy sporo na świeżo. Pomidorki koktajlowe prosto z krzaka, to pozostanie dla mnie smak naszego lata, ale w tym roku krzaczków (dodam, że samosiejek) jest dużo, a owoców jeszcze więcej ❤ więc postanowiłam zawekować to lato, w postaci pomidorków suszonych.


Suszone pomidorki koktajlowe


Jak uszyć pomidory w piekarniku? 


Na moim ogródku króluje od kilku lat odmiana koralik. Owoce mają delikatną skórkę, i średnicę 1.5-2.5cm. Są słodkie i najlepiej smakują rozgrzane słońcem.

Postanowiłam więc owoców nie kroić.
jak suszyć pomidory koktajlowe w piekarniku?

Układam pomidorki do suszenia na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika.


Jaka temperatura do suszenia pomidorków koktajlowych?


Żeby pomidorki ususzyć, a nie upiec, nie możemy ustawić zbyt dużej temperatury. Ja oscyluję pomiędzy 90 a 110°C - wszystkie grzałki plus termoobieg.

Zaczynam od wyższej temperatury w pierwszych 30 minutach, a potem ustawiam niższą, by spokojnie wyschły ,ale się nie spaliły. Trzeba ich pilnować. (Jedną porcję spaliłam :/)

Co 15-30 minut uchylam piekarnik, by wypuścić parę. 
pomidorki koktajlowe suszone w piekarniku w trakcie suszenia


Jak długo suszyć pomidory w piekarniku?


Pomidorki potrzebują, w zależności od wielkości 5-6godzin suszenia, ale często robię to na raty. Suszę 2-3h, wyłączam i zostawiam w uchylonym piekarniku, a następnie znów kolejne 2-3h.
suszone pomidorki koktajlowe - jak wyglądają?


Przechowywanie pomidorów suszonych w oleju


Ponieważ nie suszę na wiór, a zostawiam pomidorki delikatne i miękkie, konserwuję je w oleju.
Ważne, by wszystko znajdowało się pod olejem, bo dzięki temu się nie psują.

Olej z pomidorów suszonych jest świetny do sałat ❤ U mnie jest aromatyzowany pachnącą szałwią.

pomidory koktajlowe w zalewie z oleju rzepakowego pachnące szałwią



Zalewa do suszonych pomidorów


Moje suszone pomidory przechowuję w słoiczkach po 200ml.

Na jeden słoiczek wrzucam 2ząbki czosnku, 2listki szałwii (bo to akurat mi pięknie pachnie w ogródku <3) i 1 listek laurowy. Słoiczki wypełniam w około 70% i zalewam ciepłym olejem rzepakowym.

suszone pomidorki koktajlowe w zalewie z przyprawami - czosnek, liść laurowy i szałwia


Olej jest ciepły, prawie gorący, ale można go chwilkę "dotknąć". Wewnątrz zaczynają pojawiać się malutkie bąbelki, wtedy zalewamy słoiczki.

Słoiczki starannie wycieramy i zakręcamy. Można obrócić do góry dnem, ale nie jest to konieczne. Przykrywamy ściereczką, by wolniej stygły.
jak podgrzać olej do pomidorów suszonych?

Suszone pomidory koktajlowe w zalewie są gotowe do jedzenia, gdy tylko olej wystygnie. Bardzo się cieszyłam, gdy okazało się, że dwa słoiczki "się nie zaciągnęły", mogliśmy je kosztować bez wyrzutów sumienia, że "są na zimę", bo to istna rozkosz dla podniebienia :)
Prawdziwe lato zamknięte w słoiku.
suszone pomidory koktajlowe, suszone w piekarniku w zalewie z czosnkiem, szałwią i liściem laurowym

suszone pomidory koktajlowe w słoiczkach, suszone w piekarniku w zalewie z czosnkiem, szałwią i liściem laurowym

Udostępnij to:

Komentarze

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Każdy komentarz, like, plusik czy udostępnienie, to dla mnie motor do dalszej pracy nad blogiem i postami. Więc? Udostępnij, skomentuj, polub, jeśli uważasz, ze warto było tu zajrzeć :-)