Pieczony camembert z grzankami i sałatką z buraka liściowego - kolacja idealna

pieczony ser camembert i sałatka z buraka liściowego z pomidorkami i grzankami i olejem lnianym
Pieczony camembert marzył mi się już dawno. Uwielbiam takie wynalazki :) Skorzystałam z kilku przepisów, żeby stworzy swoją domową wersję tego dania, pieczoną w piekarniku, na grillu lub nawet na ruszcie nad ogniskiem...


Aromatyczny pieczony ser camembert


Ser przecinamy na pół, tak by powstały twa równe koła. Można go wtedy wygodnie zjeść na grzance, a zawartość ze środka się nie rozleje.

Z folii aluminiowej przygotowujemy kwadratowe kawałki do zawinięcia sera i układamy pleśnią na folii. Na miękką część sera układamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, posypujemy tymiankiem i delikatnie skrapiamy olejem lnianym. Całość zawijamy w worek włóczykija ;) i układamy na ruszcie. Czosnek po upieczeniu ma delikatnie słodki posmak i nie ma już charakterystycznej surowej ostrości.

Pieczemy w 180stopniach 20 minut.

pieczony ser camembert i sałatka z buraka liściowego z pomidorkami i grzankami i olejem lnianym

pieczony ser camembert i sałatka z buraka liściowego z pomidorkami i grzankami i olejem lnianym



Sałatka z buraka liściowego


W tym czasie liście buraka liściowego układamy na talerzu razem z pomidorkami koktajlowymi, a następnie skrapiamy olejem lnianym.

Buraki liściowe mają bardzo mało kalorii, ZERO cholesterolu. To mało popularne warzywo zawiera sód, potas, magnez, wapń żelazo, witaminę E, a także Tiaminę, Ryboflawinę, Niacynę oraz witaminę C. Olej lniany natomiast, to źródło kwasów omega -3.

pieczony ser camembert i sałatka z buraka liściowego z pomidorkami i grzankami i olejem lnianym



Grzanki


Grzanki z bułki grahamki - wystarczy przekroić bułkę i dołożyć na ruszt na 10 minut. Po wyjęciu można posmarować masłem lub masełkiem czosnkowym.


Całość składamy na talerzu. Na grzankach układamy upieczony ser camembert i rozkoszujemy się aromatem pieczonego czosnku z tymiankiem <3

pieczony ser camembert i sałatka z buraka liściowego z pomidorkami i grzankami i olejem lnianym


Smacznego!

Udostępnij to:

Komentarze

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Każdy komentarz, like, plusik czy udostępnienie, to dla mnie motor do dalszej pracy nad blogiem i postami. Więc? Udostępnij, skomentuj, polub, jeśli uważasz, ze warto było tu zajrzeć :-)