Ciasto bez mleka - przepis na piankę z galaretką i owocami.
Ciasto bez mleka?! no niestety - przyszedł czas na mnie i przy Hance musiałam ostawić mleko i produkty mleczne. Ale Hanka, to już całkiem cwaniak, więc nie da sobie wcisnąć, że truskawki, to prawie ciasto. Kiedy inni jedzą ciasto, ona też chce. Więc doedukowałam się trochę w temacie bezmlecznych pianek - ptasiego mleczka.
Ciasto bez mleka - Ptasie mleczko kokosowe
Padło na kokosa. Spód przygotowuję jako zwykły biszkopt. Na dużą blachę robię takie z 4 jajek, bo daję jedną warstwę.
Pianka na mleku kokosowym
Jak wybrać mleczko kokosowe do przygotowania ciasta?
Do przygotowania takiej pianki, potrzebujemy śmietanki z mleka kokosowego. Tej sztywnej części, która znajduje się nad wodą kokosową w puszce. To jest najistotniejsze - mleko musi być dobrej jakości, by się oddzieliło i odstało. Najlepiej je wcześniej dobrze schłodzić.
Oczywiście dopiero teraz dotarłam do opisów na puszkach - w jednych jest aż 80% kokosa, a w innych lista składników zaczyna się od wody, podczas, gdy kokosa jest jedynie 45%. Miałam też takie mleko, które w ogóle nie chciało się odstać i jego się nie ubije, choć odpowiednią galaretką można takie "ściągnąć", to nie będzie to puszysta pianka a bardziej flubber ;)
Warto więc wybrać takie mleczko, które będzie miało jak najwięcej części stałej, pozostała woda nie jest potrzebna.
Ciasto z pianką kokosową i galaretką
Moje ciasto ostatnio miało warstwę biszkoptu, warstwę pianki oraz kolorowe galaretkowe kostki z owocami lub musem owocowym.
Przygotowuję biszkopt, następnie galaretki w dowolnych kolorach - najlepiej dwie różne. Biszkopt studzimy, galaretki chłodzimy a zastygnięte kroimy w kostkę. Owoce myjemy i osuszamy.
Pianka na mleku kokosowym - przepis
Do przygotowania potrzebujemy:
- 2 puszki dobrego mleczka kokosowego (śmietanki)
- 2 galaretki przyrządzone z połową porcji wody (500ml)
Czekamy aż galaretka zacznie się delikatnie ściągać, wtedy zaczynamy miksować kokosową śmietankę. Miksujemy kilka minut, tak, by masa kokosowa nie była grudkowata, następnie dodajemy po trochu galaretki i szybko wylewamy na przygotowany wcześniej biszkopt. Najlepiej robić to w blaszce tak, by pianka mogła wypełnić ciasto aż po brzegi.
Następnie szybko dekorujemy ciasto owocami i galaretką. Dlaczego szybko? Bo wtedy te dekoracyjne galaretki i owoce nieco wtopią się w piankę i nie będą spadać.
Można oczywiście zrobić też wersję bardziej klasyczną - poukładać owoce i na ściągniętą piankę wylać zimną galaretkę, wtedy będziemy mieć gładką warstwę :)
Ciasto z pianką z mleczka kokosowego
Jak się okazało, kto nie wie, ten się nie domyśli. Ciasto z pianką kokosową, jest naprawdę pyszne.
No, kremówka to to nie jest, ale na rodzinnych imprezach znika równie szybko co standardowe ciasto z galaretką :) Ale przede wszystkim, nasza alergiczka może spokojnie zjeść z resztą ciacho :)
0 komentarze :
Publikowanie komentarza
Każdy komentarz, like, plusik czy udostępnienie, to dla mnie motor do dalszej pracy nad blogiem i postami. Więc? Udostępnij, skomentuj, polub, jeśli uważasz, ze warto było tu zajrzeć :-)