Kołduny z mięsem w rosole. Szybki przepis.

proste kołduny z mięsa z rosołu z indyka
Kołduny w sumie jadłam raz w życiu, takie prawdziwe ;) I zrobiły na mnie duże wrażenie... No, powiem Wam, że mogłabym ten smak zapisać do katalogu tych ulubionych ;)

Niestety, ani wyszukane mięsa, ani tłuste dodatki, to nie jest w moim asortymencie kuchennym normalka, więc postanowiłam przepis uprościć. Zrobiłam więc pierożki mięsne z wieprzowiny i indyka, które były dodatkiem do rosołku na indyku.



Rosół do kołdunów


U mnie rosół, to zawsze musi być esencjonalny, mięsno-warzywny, z dodatkiem ziół i przypraw.

Zaczynam od gotowania mięsa (tym razem duża szyja z indyka) w koło 2,5l wody, z przyprawami (sól, pieprz i piramidka do rosołu). Po zagotowaniu, po kilku minutach, ściągam szumy i dodaję warzywa - marchewka, pietruszka, por, przypalona cebula, seler. Gotuję na minimalnym ogniu 2-3 godziny. I to w sumie cała filozofia :)


Bardzo prostu przepis na kołduny z mięsa z rosołu


Ciasto na kołduny:

ciasto na kołduny

ciasto na kołduny
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml  ciepłej wody - prawie wrzątek
  • szczypta soli

    Zagniatamy szybko i odkładamy do woreczka. Wtedy ciasto sobie odpocznie.



Farsz do kołdunów:

  • mięsko z rosołu (u mnie gotowane mięso z indyczej szyji)
  • mięso mielone wieprzowe - 300g
  • 1 niewielka cebula 
  • 3 łyżki majeranku - uwielbiam majeranek
  • sól, pieprz
  • 1-2 szklanki rosołu (tak, by farsz nie był zbyt zwarty)

    Całość mieszamy, doprawiamy do smaku. Ja cebulę i mięso z rosołu miksuję blenderem, bo bąki nie lubią większym elementów cebuli ;)

Przygotowanie kołdunów


Kształt kołdunów zależy od preferencji. Ja wybrałam kształt małych pierożków <3 możemy zrobić kołduny, jak małe uszka. Jestem ignorantem i nie wiem, jaki kształt powinny mieć tradycyjne kołduny ;)


kołduny bardzo proste z mięsem z indyka z rosołu

kołduny bardzo proste z mięsem z indyka z rosołu

kołduny bardzo proste z mięsem z indyka z rosołu


Formujemy małe pierożki z farszem, a następnie gotujemy na małym ogniu po kilka sztuk (ja gotuję po 10-15 sztuk na raz).


Kołduny z rosołem


U nas to danie zdecydowanie się przyjęły, nawet u moich, niezbyt pierogowych dzieci ;)
Wszyscy uwielbiają to danie, tylko mój mąż nie wie po co ten rosół :D

kołduny bardzo proste z mięsem z indyka z rosołu



Smacznego :)

Udostępnij to:

Komentarze

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Każdy komentarz, like, plusik czy udostępnienie, to dla mnie motor do dalszej pracy nad blogiem i postami. Więc? Udostępnij, skomentuj, polub, jeśli uważasz, ze warto było tu zajrzeć :-)