Szybki torcik Oreo
Przepis powstał z połączenia dwóch innych. Tort jest lekki, mało słodki i rozpływa się w ustach. A przede wszystkim, nawet laik sobie z nim poradzi :) Wykonanie jest szybkie i łatwe.
Przepis przygotowałam na małą blaszkę - przy większej trzeba wydłużyć czas pieczenia i zwiększyć ilość składników. To proporcje na okrągłą tortownicę 24 cm średnicy. SzybkiTorcik Oreo, to jeden z moich ulubionych wypieków :)
Torcik Oreo
Składniki na tort Oreo:
Kakaowy biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 3 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem Mascarpone:
- 250g serka mascarpone
- sok z połowy cytryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250ml śmietanki kremówki
Ciasteczka Oreo do dekoracji
Tort Oreo - przygotowanie:
Przygotowanie biszkoptu kakaowego do tortu:
- Oddzielić białka od żółtek
- Białka ubić na sztywno, dodając cukier w trakcie ubijania
- Następnie dodać po jednym żółtku, miksując na wolnych obrotach
- Mąkę, proszek i kakao, przesiać
- Łyżką wymieszać masę jajeczną z suchymi składnikami
- Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, temperatura 175stopni, 25-30 minut.
Krem przygotować zgodnie z przepisem na krem do tortów.
Warstwy tortu Oreo:
W mojej wersji jakiegokolwiek ciasta musi być dżem! Zawsze! więc nasz niewielki torcik ma:
1) biszkopt
2) warstwa dżemu truskawkowego
3) krem mascarpone
4) biszkopt
5) krem mascarpone
6) dekoracja z ciasteczek oreo
7) Opcjonalnie - kolorowe posypki :)
Najlepiej, gdy odczekamy aż masa stężnieje. Po około 2-3 godzinach torcik jest gotowy do jedzenia i znika w ekspresowym tempie!
Zajrzyj też po przepis na:
Tort z Bobem Budowniczym
Tort Leśny Mech
0 komentarze :
Publikowanie komentarza
Każdy komentarz, like, plusik czy udostępnienie, to dla mnie motor do dalszej pracy nad blogiem i postami. Więc? Udostępnij, skomentuj, polub, jeśli uważasz, ze warto było tu zajrzeć :-)