Przepis na tartę karmelowo bananową z masłem orzechowym

tarta karmelowo bananowa z masłem orzechowym na kruchym spodzie

Bardzo lubię tarty - kruche ciasto, pyszne nadzienie, zazwyczaj jakiś dodatek owocowy - to to, co bardzo lubię :) Mogliście już wypróbować moją bardzo szybką tartę z malinami. Tam nie było ani prawdziwego kruchego ciasta ani pieczenia.

Tym razem przepis na tartę w kruchym klasycznym słonym spodem, fantastycznym karmelowym kremem i dodatkami w postaci bananów i chrupiącego masła orzechowego.



Przepis na kruche wytrawne ciasto do tarty


Składniki:


  • 250 g mąki krupczatki

  • 125 g masła

  • Jedno żółtko

  • Szczypta soli

  • 50 ml wody

Przygotowanie


Mąkę i masło łączymy siekając nożem, następnie dodajemy żółtko, sól i wodę i bardzo szybko zagniatamy.
Dobrze jest umyć wcześniej ręce zimną wodą tak aby nie ogrzewały ciasta.

Ciasto wkładamy do woreczka i na pół godziny odkładamy do lodówki.

Potem należy je rozwałkować na 3-5mm i wyłożyć do formy. Polecam rozwałkowywanie pomiędzy dwoma foliami - nic się nie przykleja i łatwo potem przełożyć do formy. Pieczemy z obciążeniem (u mnie ciecierzyca) 20+25 minut i jeszcze 5-10 minut bez obciążenia.

tarta karmelowo bananowa z masłem orzechowym na kruchym spodzie



Krem mascarpone o smaku karmelowym


Składniki:


  • 250 g serka mascarpone

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 125 ml śmietanki kremówki do ubijania 36%

  • Pół puszki kajmaku czyli 200 g


tarta karmelowo bananowa z masłem orzechowym na kruchym spodzie

Przygotowanie:


Podobnie jak w tortowym kremie mascarpone, zaczynamy od miksowania serka z cukrem pudrem, następnie dodajemy po troszku śmietanki, a na koniec po łyżce kajmaku.


Tarta kremem kajmakowym i masłem orzechowym - przygotowanie


Kiedy już ciasto jest chłodne możemy posmarować masłem orzechowym (proponuję to z chrupiącymi orzeszkami), następnie wyłożyć krem i poukładać banany.
Jeśli macie inne owoce też będą dobrze komponować się z kremem karmelowym u nas zagościły też borówki.


tarta karmelowo bananowa z masłem orzechowym na kruchym spodzie


Smacznego!

Udostępnij to:

Komentarze

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Każdy komentarz, like, plusik czy udostępnienie, to dla mnie motor do dalszej pracy nad blogiem i postami. Więc? Udostępnij, skomentuj, polub, jeśli uważasz, ze warto było tu zajrzeć :-)