Krem marcarpone do tortów - ze śmietanką i sokiem z cytryny

Ten krem jeszcze nigdy mnie nie zawiódł... Jest prosty w przygotowaniu i świetnie komponuje się z różnymi dodatkami :)


Przygotowywałam z nim tort Leśny Mech i Niebieski Szymkowy tort. Tak naprawdę, używam go też jako bazę np do tarty kajmakowej z bananami. Polecam ten krem, bo nie trzeba się raczej martwić tym, że nie wyjdzie, spokojnie można do przygotować mikserem w kilka minut


Krem delikatnie cytrynowy z serka mascarpone i śmietanki kremówki


Składniki na krem:



  • 500g serka mascarpone

  • sok z całej cytryny

  • 1szklanka cukru pudru

  • 500ml kremówki (najlepiej 36% do ubijania)



Przygotowanie kremu z mascarpone


Wszystkie składniki dobrze schłodzić. Serek marcarpone i sok z cytryny, potraktować mikserem i stopniowo dodawać cukier puder. A następnie, nadal po troszku dodawać kremówkę.

Krem jest puszysty i trwały. Nie bardzo słodki, ale też niezbyt kwaśny. i świetnie nadaje się do prostych dekoracji :)



Można go też delikatnie modyfikować, jak w tej Tarcie z kremem karmelowym

tarta z kremem karmelowym na mascarpone



Smacznego :)

Udostępnij to:

Komentarze

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Każdy komentarz, like, plusik czy udostępnienie, to dla mnie motor do dalszej pracy nad blogiem i postami. Więc? Udostępnij, skomentuj, polub, jeśli uważasz, ze warto było tu zajrzeć :-)