Brownie z fasoli - bez cukru i mąki, z daktylami i syropem z agawy
O tym cieście słyszałam już wiele razy, zawsze jednak nie miałam czegoś, by zrobić oryginalną wersję. Tym razem, postanowiłam, że "coś wymyślę" i stworzyłam przepis z tego, co mieliśmy w domu ;)
Brownie z fasoli bez ksylitolu
W oryginalnym przepisie był właśnie ksylitol, a ja chciałam, by dzieciaki jadły z nami. Gdzieś się doczytałam, że dzieciaczkom poniżej 3-4 roku życia lepiej nie podawać tego słodzika, więc staram się go unikać. Dlatego kombinowałam swoimi sposobami :) Miałam w domu daktyle, był syrop z agawy - musiało wyjść pyszne ;)
Przepis na Brownie z fasoli z daktylami i syropem z agawy
Składniki do przyrządzenia brownie:
- 2 puszki czerwonej fasoli - odsączone
- 3 jajka
- 2 banany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 10 daktyli
- 5 łyżek syropu z agawy
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli
To właściwie nagrzanie piekarnika do 180stopni i zmiksowanie wszystkich składników. Ja użyłam do tego celu malaksera.Porcja wystarcza na małą blaszkę - u mnie 25x30cm.
W cieście nie ma mąki ani cukru, więc za pierwszym razem z uwagą obserwowałam pieczenie - ciasto powinno piec się około 40minut - początkowo rośnie, ale potem nieco opada. Nie przeszkadza to jednak w znakomitym smaku.
Polewa czekoladowa
W tym cieście polewa "robi robotę" :) dlatego nie warto z niej rezygnować. Do polewy użyłam
1 tabliczki gorzkiej czekolady, 1 łyżki masła i 3 łyżek mleka. Wszystkie składniki podgrzewamy, ciągle mieszając, a następnie rozprowadzamy na ostudzonym murzynku. Od siebie dodałam też wiórki kokosowe, które dodają naszemu Brownie fajnego posmaku.
Ciasto czekoladowe bez mąki?!
Mój mąż był bardzo sceptycznie nastawiony do tego wynalazku. Nie przepada za fasolą, więc brownie z fasoli było poza jego percepcją, ale usłyszałam "dobre to!"... I niech to będzie najlepsza recenzja tego ciasta :)
Smacznego!
0 komentarze :
Publikowanie komentarza
Każdy komentarz, like, plusik czy udostępnienie, to dla mnie motor do dalszej pracy nad blogiem i postami. Więc? Udostępnij, skomentuj, polub, jeśli uważasz, ze warto było tu zajrzeć :-)