Moja pierwsza sałatka z jarmużu! Z gruszką, awokado, orzechami i twarogiem oraz sosem z oliwą i octem balsamicznym
Do tematu jarmużu potrzebowałam czasu na przekonanie. Nie udało mi się w tym roku wygospodarować na niego miejsca i znów miałam olać temat, traktując jarmuż jako kolejną modę, której nie podejmę, ale jednak coś mnie podkusiło, chwyciłam paczkę i wzięłam go do domu, a jak już był, to pokombinowałam i wyszło coś pysznego! Dlatego uprzejmie donoszę, że jarmuż jest jadalny, a za rok, pod koniec maja rezerwuję na niego miejsce w ogródku.
Sałatka z jarmużu
Pewnie jest milion wersji. Moja jest miksem kilku, ale tak mnie dopieściła smakowo, że bardzo chcę się nią podzielić. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a składniki komponują się świetnie! Co zatem potrzebujemy do przyrządzenia naszej sałatki? (proporcje na jedną porcję, czyli głęboki talerz)
- jarmuż - 1/4 opakowania
- pół gruszki ze skórką
- 1/4 awokado
- około 50g twarogu
- 2-3 orzechy włoskie
- oliwa z oliwek (u nas z chilli)
- ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Właściwie przygotowanie zajmuje 5minut, wystarczy pokroić gruszkę i awokado, pokruszyć twaróg, polać oliwą i octem i zrobione! Dla mnie to eksplozja smaków - słodki, kwaśny, orzechowy, soczyste owoce i chrupki jarmuż - polecam!
Smacznego <3
0 komentarze :
Prześlij komentarz
Każdy komentarz, like, plusik czy udostępnienie, to dla mnie motor do dalszej pracy nad blogiem i postami. Więc? Udostępnij, skomentuj, polub, jeśli uważasz, ze warto było tu zajrzeć :-)