Dżemy bez cukru, ale z solą, czyli janginizacja owoców.

konfitura malinowa bez cukru, jagnizowane owoce
Gdzieś tam kiedyś obiło mi się o uszy, że w sumie, to owoce można przyrządzić w zupełnie inny sposób niż nasze mamy i babcie. Nie zaprawiać z toną cukru, a zupełnie lżej. Sama, dla dzieciaków robiłam musy bez cukru w ogóle i dawały radę. Ale mimo wszystko ta naturalna słodycz jakoś w słoiku podupada... Co więc jest moim nowym odkryciem? Zaczęłam drążyć i mam coś dla Was :)



Bez cukru się nie utrzyma


Takie przekonanie tkwi w świadomości naszym mam i babć. Przepisy, jakie krążą wokół szaleją z cukrem. Niektóre owoce to 1:1 cukru, a czasem nawet więcej! Masakra, serio to jest jakiś kosmos dla mnie... I choć lubię sobie czasem taki cukrowy dżemik zjeść, i nadal uważam, że będzie on lepszy od kupnego "nie-wiadomo-czego", to jednak staram się zmieniać nawyki żywieniowe i swoje i kontrolować nawyki dzieci i produkty, które mogę zamienić, wybieram w wersji zdrowszej. Stąd pomysł janginizacji, bo przecież szkoda do takich skarbów dodawać takie ilości curku...

dojrzałe brzoskwinie



Janginizacja


Jeśli śledzicie nasze instastory, to wiecie, że od ponad tygodnia siedzę w słoikach. Słoiki mają się dobrze, właściwie, już powoli widać koniec pracy. No, ale właśnie tam wspominałam, że wiele owoców w tym roku zamierzam właśnie przygotować, wykorzystując janginizację.

Jak możemy przeczytać w internetach, janginizacja, to duszenie produktu we własnym soku z odrobiną soli, bez innych dodatków konserwujących. Bingo! Dajemy rzeczywiście odrobinę dobrej soli (nasza himalajska) zamiast kilogramów cukru - dla mnie bomba! Ale jak się za to zabrać?

dżem brzoskwiniowy z solą, jagnizacja



Musy i dżemy bez cukru


Ja postanowiłam wykorzystać ten sposób do przygotowania musów/dżemów. I już po pierwszych próbach jestem zachwycona!

Zrobiłam już 3 wersje i nawet są już spróbowane, więc chętnie opowiem, jak to robię, a jest to banalnie proste. Nie wymaga więcej pracy niż standardowe dżemy, a smak jest naprawdę wyjątkowy.

mus gruszkowy w słoiku bez cukru



Konfitura owocowa bez cukru


Do przyrządzenia potrzebujemy owoców, które obieramy, czyścimy i kroimy w takie kawałki, które będą nam odpowiadać. Wypróbowałam już gruszki, brzoskwinie, gruszki ze śliwką i maliny.

Owoce przerzucamy do garnka, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu, by nie przywarły. Ja gotowałam tak, by dobrze odparować nadmiar soku i sprawdzać konsystencję oraz smak w międzyczasie. O dziwo, owoce po każdym gotowaniu były nieco inne, ale znalazłam swój złoty środek.

Teraz wszystkie owoce gotuję z odrobiną 3 razy po 30-45minut. a następnie pozostawiam do wystygnięcia. Po ostatnim gotowaniu przekładam do czystych słoiczków i pasteryzuję w piekarniku (30-40 minut 120stopni). Ja gotuję wieczorem, rano i wieczorem i potem od razu pasteryzacja :)


konfitura brzoskwiniowa bez cukru



Czy dżemy bez cukru mogą być słodkie?


No właśnie mogą, i są. Sama już zajadałam kanapki i naleśniki z naszymi przetworami. Pewnie, by wyszedł gęsty dżem, trzebaby go dłużej gotować, ale ja lubię taką konsystencję konfiturową ;)

W trakcie przygotowania owoce zmieniają smak, z początku robią się bardzo kwaśne, a potem sól wydobywa tą naturalną słodycz. Nie umiem powiedzieć, dlaczego, no ale ewidentnie tak jest :D


W sumie, co Wam szkodzi spróbować? Ja szczerze polecam, nasza spiżarnia już się rozrasta :D 

spiżarnia, dżemy, musy, konfitury bez curku a z solą

Udostępnij to:

Komentarze

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Każdy komentarz, like, plusik czy udostępnienie, to dla mnie motor do dalszej pracy nad blogiem i postami. Więc? Udostępnij, skomentuj, polub, jeśli uważasz, ze warto było tu zajrzeć :-)