Wytrawne babeczki na majonezie ze szpinakiem i kiełbasą. Na Wielkanoc!

Przepis dziś. Pyszne, puszyste i przeszybkie babeczki/bułeczki.


Składniki:


  • Suche:
350g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przyprawy - sól, pieprz

  • Mokre:
2 jajka
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki mleka
4 łyżki majonezu

  • Nadzienie:
2 kiełbasy (u mnie zwyczajne)/kawałek boczku/wędlina
400g szpinaku
sól, pieprz, czosnek do smaku
ewentualnie śmietanka ;)

Przygotowanie


Zaczynamy od nadzienia. kiełbasę lekko podsmażamy, dodajemy szpinak, doprawiamy. Chwilę dusimy.

Następnie mieszamy składniki suche, potem mokre, a potem łączymy to w całość. Ciasto jest naprawdę gęste. Nie mieszamy zbyt długo, żeby nie było zakalca.




Ja ostatnio pokochałam foremki silikonowe. Na dno foremki nakładam ciasto, następnie nadzienie i przykrywam czapeczką z ciasta. Można też dodać pomponik z pomidorka koktajlowego :D




Pieczemy 20-25minut w temperaturze 180 stopni. Smakują i na ciepło i na zimno, same ze sobą lub z dodatkiem sosu majonezowo-ketchupowego.

Nadzienie można modyfikować. Można też śmiało kombinować z mieszaniem z ciastem przypraw. 



Smacznego :)

Udostępnij to:

Komentarze

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Każdy komentarz, like, plusik czy udostępnienie, to dla mnie motor do dalszej pracy nad blogiem i postami. Więc? Udostępnij, skomentuj, polub, jeśli uważasz, ze warto było tu zajrzeć :-)