Zdrowy fast food, czyli domowe burgery z frytkami z batata. WieśBurgery
WieśBurgery
Pewnie już wiecie jaką znaną markę podrabiamy ;) Bardzo lubię te konkretne burgery. Pracując w TEJ burgerowni, zauważyłam też, że zazwyczaj są one robione na bieżąco ;)
Czym charakteryzują się te kanapki? Oczywiście wołowiną, pomidorem, cebulą i sosem musztardowo - majonezowo - chrzanowym.
Składniki:
- mielona wołowina - ja kupiłam gulasz i zmieliłam. Na porządne objedzenie naszej rodziny potrzeba 500-700g.
- pomidor
- cebula - biała lub czerwona
- Sos - w dowolnych proporcjach musztarda, majonez, chrzan i jogurt naturalny (przykładowe proporcje - łyżka majonezu i jogurtu i po łyżeczce musztardy i chrzanu)
- Sól, pieprz
- Rukola lub inna ulubiona sałata
- Bułki - można lekko podgrillować
Przygotowanie domowych wieśmaków:
Z mięsa formujemy burgery (takie po 100-150g), smażymy na rozgrzanym oleju (2-3 łyżki) przez 3-4 minuty z każdej strony.
Po smażeniu doprawiamy solą i pieprzem, kładziemy na bułki, dodajemy cebulkę, pomidora, sos i sałatę.
Gotowe!
Frytki z batata
To nasze nowe odkrycie. Oczywiście często używamy też zwykłych ziemniaków, ale te z batata robią się szybciej, a słodki posmak jest przecudowny!
Bataty (około 700g), kroję na grube frytki, polewam olejem rzepakowym, posypuję ziołami prowansalskimi, mieszam, odstawiam na chwilę. Potem wyrzucam na blaszkę obłożoną papierem do pieczenia i piekę 20-30 minut w 200 stopniach. Co 10-15 minut mieszam.
Smacznego!
To bardzo syte, ale i bardzo zdrowe danie, dla całej rodziny. Dzieci nasze jeszcze nie jedzą tego dania w takiej formie jak my. Wolą rozczłonkowane. Zosia nawet wybrała chlebek zamiast bułki :) ważne jednak, że zjadły tak samo chętnie jak my :D
Frytki z batata też robimy i uwielbiamy :)
OdpowiedzUsuń