Domowa pizza Budujących

Dzięki niej już nigdy nie zamówisz syfu na dowóz, który dowiozą zimny za 40-50 minut. W tym czasie zrobisz swoją :)



Składniki na ciasto na domową pizzę:


Na jedną blachę potrzebujemy:



  • zaczyn:

- 0,5 szklanki letniej wody
 - 1/4 kostki drożdży
- 1 łyżeczka cukru

  • 1-2 szklanki mąki

  • 1 łyżka oleju 

Reszta składników wedle uznania. Ja robię sos pomidorowy (3 ząbki czosnku plus koncentrat), daję dużo sera (różne rodzaje, obowiązkowo mozzarella), jakieś pieczarki (ewentualnie papryka, kukurydza), cebula i mięso (mielone podsmażone, wędlina, u nas dziś kiełbasa i parówki). Co kto lubi, co w lodówce znajdziesz. I tak cała siła tkwi w cieście.


Jak zrobić ciasto na pizzę? 


Zaczynamy od zaczynu, czyli łączymy pokruszone drożdże (najlepiej wyciągnąć wcześniej z lodówki) z ciepłą wodą i cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zacznie syczeć, bąblować itp.



Zaczyn przelewamy do miksera i dodajemy olej i mąkę. Mąki - ile wejście, czyli dopóki mikser/malakser daje radę.

Następnie wyciągamy ciasto, dodajemy znów po trochu mąki i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto jest elastyczne i jędrne. Ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy, a następnie ukłądamy na blaszce wyłożonej papierem.







Jeśli lubimy puszyste ciasto, czekamy aż wyroście, jeśli chcemy cienkie, to nakładamy pozostałe składniki od razu.

Ja zaczynam od sosu, potem ser i dopiero reszta.







Pieczemy w 260 stopniach przez około 10-12 minut. (dwie grzałki + ewentualny termoobieg).


Nie będę Was zachęcać - popatrzcie, jak ona się robi - sama radość :D U nas ciastem zajmuje się mąż, ja składam wszystko w całość :)

















Smacznego !


Udostępnij to:

Komentarze

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Każdy komentarz, like, plusik czy udostępnienie, to dla mnie motor do dalszej pracy nad blogiem i postami. Więc? Udostępnij, skomentuj, polub, jeśli uważasz, ze warto było tu zajrzeć :-)