Chleb mieszany na zakwasie - szybki, prosty przepis bez wyrabiania! (+przepis na zakwas)


Jestem Budująca Mama i od kilku tygodni piekę chleb. Moje ulubione sklepowe chleby poszły w odstawkę, bo mój zrobię szybciej, niż wybiorę się do sklepu, jest smaczniejszy i przede wszystkim - WIEM CO JEM!


Na przepis na chleb natknęłam się na jednej z grup mam na fb. Dzięki pewniej mamie poznałam najprostszy przepis na chleb, który przetestowałam kilka razy, więc chcę się z Wami podzielić ;)


Składniki :


Na jeden bochenek do długiego korytka:

  • 600g mąki (300g pszennej białej i 300g razowej (dawałam już żytnią, pszenną i próbowałam mieszać te dwie w różnych proporcjach - wszystko wychodzi równie smaczne :) ))

  • 500g wody (lub 500ml ;) - ja robię wszystko na wadze, więc opruję gramami ;))

  • 1 łyżka soli

  • dowolne nasiona, otręby, płatki

  • 5 łyżek zakwasu (mój jest pszenno - żytni)


Całość mieszamy, niezbyt długo, przekładamy do korytka (wysmarowane masłem i wyłożone papierem).


Wyrastanie:


Chlebek w korytku owijamy szczelnie folią spożywczą (względnie reklamówką) i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ostatnio wyrastanie trwa 6-8 godzin.

Warto wiedzieć, że nawet po 4 godzinach może jeszcze "nie ruszać", ale w 12 godzin powinien się zmieścić ;) Ja lubię przygotować sobie takie ciasto rano i piec po południu / wieczorem. Wtedy mogę na czas zareagować. Przygotowywanie na noc, często wiązało się z odklejaniem chleba od folii ;)





Pieczenie


Nagrzewamy piekarnik na 240 stopni (grzałka górna i dolna). Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.

Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 30 minut, zaglądając, czy nie przypala się z góry. (w razie potrzeby wyłączamy górną grzałkę).

Na koniec wyciągamy chlebek z foremki i dopiekamy jeszcze 15 minut.





Po upieczeniu dobrze, żeby odparował. Jest smaczny nawet 3-4 dni. Ja trzymam go na desce, pionowo, żeby odcięta część nie wysychała. Taki chlebek z czystym sumieniem mogę podać dzieciom :)







PRZEPIS NA ZAKWAS 

1 szklankę mąki razowej zalewamy szklanką wody. Następnie odstawiamy w spokojne miejsce o temperaturze pokojowej. Przykrywamy folią i robimy w niej dziurki.

Codziennie do zakwasu dodajemy 2 łyżki mąki i trochę wody. Po 3-5 dniach zakwas będzie bąblował, co oznacza, że jest gotowy.

Jeśli chcemy ciągle z niego korzystać, wkładamy do lodówki. Należy go dokarmiać (ogrzać do temp pokojowej i dodać 2 łyżki mąki i trochę wody) co 2 tygodnie. Ja zawsze po przygotowaniu chleba i zabraniu części zakwasu, dokarmiam go i jeszcze chwilę trzymam na zewnątrz lodówki.

 

Udostępnij to:

Komentarze

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Każdy komentarz, like, plusik czy udostępnienie, to dla mnie motor do dalszej pracy nad blogiem i postami. Więc? Udostępnij, skomentuj, polub, jeśli uważasz, ze warto było tu zajrzeć :-)