Domowy ketchup - prosty przepis bez octu
Nauczyłam się żyć bez octu i ograniczam go i w naszym domu... No dobra! świetnie radzi sobie z kamieniem i osadem z mydła, ale do jedzenia zbyt zdrowy nie jest :)
Ale wracając do ketchupu. Jeden z lepszych sosów do kanapek, ale co swój, to swój... W kupnym są pomidory "z hurtu", ocet i ogrom cukru u mnie? Kilka prostych składników, trochę pracy i niesamowity zapach po otwarciu słoika :)
Domowy ketchup
- 4 kg pomidorów
- 4 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 5 łyżeczek soli
- 5 łyżeczek cukru = 3 łyżeczki ksylitolu (zamiennie)
- 1 łyżeczka chilli
- 2 łyżki oleju
Pomidory obieramy ze skórki - moim zdaniem dojrzałe pomidory lepiej obierać bez parzenia - i kroimy w ćwiartki.
Cebulę i czosnek kroimy dowolnie, podsmażamy do złotego koloru, dodajemy pomidory.
Całość gotujemy 2-3 godziny, w połowie czasu przyprawiamy, następnie blendujemy na gładką masę. Jeśli konsystencja nam nie odpowiada, dalej gotujemy. Ja w tym roku gotowała 4 godziny ponad.
Z 4 kg pomidorów uzyskałam mniej niż 2l ketchupu.
Pasteryzacja w piekarniku
Gorący jeszcze ketchup wkładamy do ciepłych słoików (15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni). Zakręcamy i wkładamy z powrotem do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zostawiamy chwilę w piekarniku do wystygnięcia, a kiedy można już swobodnie dotknąć słoiki, przekładamy je do góry dnem.
Oczywiście można też pasteryzować w wodzie.
Do ketchupu możemy dodać ulubione zioła, więcej czosnku, czy nieco inaczej przyprawić. Dałabym z czystym sumieniem dziecku po 1 rż.
Smacznego!
0 komentarze :
Publikowanie komentarza
Każdy komentarz, like, plusik czy udostępnienie, to dla mnie motor do dalszej pracy nad blogiem i postami. Więc? Udostępnij, skomentuj, polub, jeśli uważasz, ze warto było tu zajrzeć :-)