Domowy ketchup - prosty przepis bez octu


Nie lubię octu. Chyba mama przekazała mi tą niechęć, bo u mnie w domu ocet używano jedynie do ogórków konserwowych, czasem jakiś grzybków... Barszcz z cytryną, buraczki z jabłkiem kwaśnym...

Nauczyłam się żyć bez octu i ograniczam go i w naszym domu... No dobra! świetnie radzi sobie z kamieniem i osadem z mydła, ale do jedzenia zbyt zdrowy nie jest :)


Ale wracając do ketchupu. Jeden z lepszych sosów do kanapek, ale co swój, to swój... W kupnym są pomidory "z hurtu", ocet i ogrom cukru u mnie? Kilka prostych składników, trochę pracy i niesamowity zapach po otwarciu słoika :)




Domowy ketchup 


  • 4 kg pomidorów

  • 4 cebule 

  • 6 ząbków czosnku

  • 5 łyżeczek soli 

  • 5 łyżeczek cukru = 3 łyżeczki ksylitolu (zamiennie)

  • 1 łyżeczka chilli

  • 2 łyżki oleju


Pomidory obieramy ze skórki - moim zdaniem dojrzałe pomidory lepiej obierać bez parzenia - i kroimy w ćwiartki.
Cebulę i czosnek kroimy dowolnie, podsmażamy do złotego koloru, dodajemy pomidory.

Całość gotujemy 2-3 godziny, w połowie czasu przyprawiamy, następnie blendujemy na gładką masę. Jeśli konsystencja nam nie odpowiada, dalej gotujemy. Ja w tym roku gotowała 4 godziny ponad.

video


Z 4 kg pomidorów uzyskałam mniej niż 2l ketchupu.


Pasteryzacja w piekarniku


Gorący jeszcze ketchup wkładamy do ciepłych słoików (15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni). Zakręcamy i wkładamy z powrotem do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zostawiamy chwilę w piekarniku do wystygnięcia, a kiedy można już swobodnie dotknąć słoiki, przekładamy je do góry dnem.

Oczywiście można też pasteryzować w wodzie.


Do ketchupu możemy dodać ulubione zioła, więcej czosnku, czy nieco inaczej przyprawić. Dałabym z czystym sumieniem dziecku po 1 rż.



Smacznego!

Udostępnij to:

Komentarze

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Każdy komentarz, like, plusik czy udostępnienie, to dla mnie motor do dalszej pracy nad blogiem i postami. Więc? Udostępnij, skomentuj, polub, jeśli uważasz, ze warto było tu zajrzeć :-)