Sezonowe ciasto marchewkowe - proszę bardzo :)

ciasto marchewkowe z polewą z almette
Ciasto marchewkowe z polewą z Almette
Ochotę na słodkie co jakiś czas łapię, zazwyczaj na takie słodkie ciastowe. Idę wtedy do sklepu i kupuję kilka drożdżówek, a potem do sąsiadów, skonsumować nie w samotności ;)

Dlaczego? Bo pieczenie nigdy mi nie wychodziło... No, poza małymi wyjątkami, ale zdecydowanie pieczenie na słono lepiej mi wychodzi - np. Taki schabik :)

Ale, że ochota była, i to taka konkretna, wyskoczyłam do ogródka po? Marchewkę i ciasto się zadziało.



Ciasto marchewkowe?


Ja kiedyś próbowałam, więc zaczęłam szukać pomysłów. Oczywiście wujek goolge pomógł, przepis wybrałam po zdjęciu :D Z racji tego, że go zmieniłam - no bo jak inaczej, podam Wam moją wersję przepisu z poezji-smaku.


Składniki:


  • 2 szklanki startej marchwi (około 4 sztuki) - przygotowujemy na początku

  • 4 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 1 szklanka oleju

  • 1,5 szklanki mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (u mnie przyprawa do grzańca)

  • garść prażonych nasion słonecznika


Przygotowanie:


Zaczynamy od przygotowania tortownicy. Ja miałam taką 28 cm, wysmarowałam ją masłem, a brzegi wyłożyłam papierem do pieczenia.

Potem warto przygotować piekarnik. 180 stopni, grzałka górna i dolna.

I w końcu bierzemy się za mikser. Miksujemy kolejno jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy powoli olej a potem mąką z proszkiem, sodą i solą. Ostatecznie dodajemy przyprawy i kończymy zabawę mikserem.

Potem przyda się łyżka. Dodajemy marchewkę i słonecznik, a następnie przelewamy całość na blachę. To trwało około 15 minut. Wkładamy ciasto do piekarnika. Ja piekłam w 180 stopniach przez 45 minut. Wg autorki, czasem trzeba piec do 55 minut.

Ciasto marchewkowe - delikatnie przyrumienione




Polewa


To super wykończenie do tego ciasta. Ja zrobiłam z almette naturalnego.

  • 3 łyżki masła

  • 150g serka (całe opakowanie)

  • 4 łyżki miodu

Masło ucieramy z serkiem, który dodajemy "po trochu", a następnie dodajemy miód.

Polewą smarujemy ciasto po ostudzeniu. Dobrze też od razu schłodzić ciasto, bo polewa na zimno jest smaczniejsza :D

ciasto marchewkowe z polewą z almette
Ciasto marchewkowe z polewą



Kto spróbuje? A kto nie może się do marchewki w cieście przekonać? Jak się zacznie sezon, podrzucę Wam też dyniowe :D


ciasto marchewkowe z polewą z almette
Spróbujcie - warto :)

Smacznego !



PS. Jeśli masz chwilę, wypełnij ankietę :

https://docs.google.com/forms/d/1Wrlj2XJb-gFylNlthsg_gQApPvmGh0aq_EZRFHcgiRw/viewform

Udostępnij to:

Komentarze

24 komentarze :

  1. Agnieszka Modzelewska30 lipca 2014 15:13

    Nigdy jeszcze nie jadłam ciasta marchewkowego.

    OdpowiedzUsuń
  2. W szoku jestem, że to ciasto jest takie proste :) Nigdy nie jadłam i chyba muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam. chyba się kiedyś skusze w jakiejś knajpce. bez wcześniejszego rozeznania nie biorę się za gary :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kochana, nie kuś, bo ja kurcze przeszłam na zdrowe, racjonalne odżywanie i mój dzień ze słodyczą wypada raz w miesiącu :p
    rewelacyjne ciacho, polewa z almette - pomysłowa jesteś ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie idzie szybko jak smarowanie bułki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ;) Ja piec nie lubię, chyba, że większość roboty zrobi mikser. Tu się udało, wiec na stałe wchodzi do repertuaru ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. No to masz na następny dzień ze słodyczem zdrowy słodycz, bo z marchewką :D

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie dziś szarlotka z papierówkami (choć czekam na antonówki). Kiedyś muszę w końcu to marchewkowe zrobić.

    A ankieta wypełniona. Uf, jaka długa :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasta marchewkowe maści wszelakiej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie mogę się gdzieś przekonać to wszelkich ciast warzywnych typu marchewkowe, dyniowe itp. ale Twoje wygląda bardzo apetycznie, zwłaszcza z tą polewą

    OdpowiedzUsuń
  11. Wiesz, to warzywo jest tylko wypełniaczem i właściwie z suchej babki robi wilgotną :) a 20 minut przygotowania mnie skusiło i słusznie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. No długa troszkę, możesz swoim czytelnikom udostępnić. Może coś się uda wywnioskować? Ja jabłek nie mam swoich :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja robię takie http://aleksander-odkrywa.blogspot.com/2014/01/ciasto-marchewkowe-inne-niz-wszystkie.html :)
    A podobne do Twojego tworzy moja kuzynka :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Kurcze. W przygotowaniu podobne, w składnikach też. Właściwie tylko suszonych nie mam :) Spróbujemy na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smakowicie, chyba zrobię..widziałam własnie to ciasto na jakimś portalu wp, lub interii czy onecie na głownej..i też mnie zaintrygowało...

    OdpowiedzUsuń
  16. Alina Dobrawa31 lipca 2014 21:44

    Jeśli już się zdecyduję to tylko z Twojego sprawdzonego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy o coś takiego Ci chodzi?

    http://emaj.pl/product/piramidka-dla-dzieci-wieza-pingwin-ukladanka-kolka/

    http://bawisklep.pl/piramida-slonik-27-cm-z-14-kolek-p-1645.html

    OdpowiedzUsuń
  18. Sprawdzony i szybki, nie szkoda czasu :D

    OdpowiedzUsuń
  19. marchewka dobra na wszystko! :) Wygląda... rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. O jak znalazł... :) Akurat dziadek dostarczył mi całą reklamówkę marchewki i tak za mną chodziło po głowie marchewkowe, tylko nie pamiętałam przepisu... A tu o proszę gotowe - jutro będzie u nas :D

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz, like, plusik czy udostępnienie, to dla mnie motor do dalszej pracy nad blogiem i postami. Więc? Udostępnij, skomentuj, polub, jeśli uważasz, ze warto było tu zajrzeć :-)