Niedzielny obiad Budującej - Schab inaczej
Nie masz pomysłu na 'niedzielny obiad', może skusisz się na klasyczny
schabik w niecodziennej odsłonie? Najlepsze w daniu (oprócz smaku) jest
to, że 'robi się samo' można wszystko przygotować tak szybko, że dziecko
nie zdarzy znudzić się zabawką. Mi przygotowanie zajęło 10 min, reszta działa się sama :D
Schab zawijany z czerwonym pesto
To danie, które możesz wykorzystać do obiadu, jako przekąska np. na świąteczny stół, a jak coś-tam zostanie, to wykorzystasz na kolację, albo śniadanie dnia następnego, czyli - nic się nie zmarnuje :D
Składniki
(na 4 osoby)- 1 kg schabu bez kości
- czerwone pesto (około 4-5 łyżeczek)
- ulubione przyprawy (u mnie podstawa - sól, pieprz, słodka papryka i chilli)
Wykonanie
- Rozcinamy schab "na około", tak, żeby powstał jak największy kawałek mięsa (o jak największej powierzchni). U mnie wyglądało to tak:
- Potem musimy potłuc mięso - ja do tego miłością nie pałam, poza tym, Zośka już czekała, więc z grubsza tylko potrzaskałam
- Następnie zajmujemy się przyprawieniem. Tak naprawdę możemy użyć wszystkich przypraw, które nam pasują... Trzeba pamiętać, że pesto ma jednak charakterystyczny posmak i lepiej tego smaku nie zakłócać. (przyprawiamy z obu stron)
- Na tak przygotowanym mięsku rozsmarowujemy cienką warstwę pesto
- Całość dość ciasno zawijamy (nie przesadzając jednak - żeby nam pesto całe nie wypłynęło), i zaplątujemy niteczkami
- Obtaczamy w oleju i wstawiamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym do piekarnika (205stopni Celsjusza, grzałka góra i dół, termoobieg)
- Pieczemy około 1-1,5 godziny, kilkakrotnie zmieniając ułożenie pieczeni (np co 20 minut)
- Mięso kroimy na plastry, a do naczynia dolewamy trochę wody, całość przelewamy do garnuszka i "zaciągamy" sos (u mnie 2 łyżki mąki i 100ml śmietany)
SMACZNEGO!
Pamiętaj o KONKURSIE
możesz napisać kilka konkursowych komentarzy
Mniam, mniam :) Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
UsuńO kurde, ale szaleństwo! Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńNo to jeden "pomysł na obiad" do wypróbowania :)
UsuńJa nie mogę takich rzeczy oglądać o 21.30, jak mam postanowienie nie jeść po 20. ;D
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, uwielbiam obiady typu "zrobię się szybko, a Ty będziesz mieć więcej czasu dla siebie". :D
:) Dla mnie to podstawa dobrego dania :) Bardzo lubię gotować, ale rzeczy, które dłużej się robi niż je i cieszy z jedzenia (np czując jeszcze posmaczek) są nie dla mnie :P
UsuńFilozofia - "jak to zrobić, żeby zrobić a się nie narobić" jest dla mnie najważniejsza :D
Wow - takie proste? Wygląda super! Wypróbowałabym też z bazyliowym albo pół na pół :D
OdpowiedzUsuńSmakuje cudnie - próbowałam już kilku wersji. Można z zielonym, można zrobić farsz, np z mięsa mielonego z jakimiś ciekawymi przyprawami... Odradzam jednak samemu walczyć z suszonymi pomidorami - pesto smakuje niemal tak samo, a wychodzi dużo szybciej i się nie rozpada tak szybko :) - To bardzo proste :D
UsuńJa też lubie wszelkie pieczone nowości, muszę znaleźć czas na Twój przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHmmm... No właśnie tutaj najlepsze jest to, że czasu nie trzeba szukać zbyt wiele :D Pozdrawiam
UsuńKapitalny pomysł, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łatwe a jednocześnie efektowne przepisy.
To do dzieła :) Ja nawet schab miała w zamrażarce, więc bez wychodzenia z domu się udało :)
UsuńOh, aż mi w brzuchu zaburczało :) Uwielbiam wszelkie dania, które robią się same :)
OdpowiedzUsuńPysznie tu u Ciebie!
:) będzie więcej pyszności, bo to jedna z rzeczy, które uwielbiam :D
UsuńCzerwone pesto zawsze pakuję w pierś z kurczaka z mozarella, ale to wygląda również smakowicie.
OdpowiedzUsuńCzerwone pesto uwielbiam wszędzie :) Schabik powstał jako danie na świąteczny stół, okazało się, że to tak łatwe i szybkie, że weszło w standardowy jadłospis :)
OdpowiedzUsuńNigdy tak nie rozcinałam schabu :D Muszę to wypróbować. Pysznie wygląda :*
OdpowiedzUsuńjest naprawdę smaczny, szybki i efektowny. A takie przecięcie skraca nam czas rozbijania. ZNACZNIE :)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam!! na pewno wypróbuję!!
OdpowiedzUsuńa proszę bardzo :D Jak najbardziej polecam :)
OdpowiedzUsuńCoś fajnego, trzeba spróbować.😃
OdpowiedzUsuńwarto :)
OdpowiedzUsuń