Niedzielny obiad Budującej - Schab inaczej


Nie masz pomysłu na 'niedzielny obiad', może skusisz się na klasyczny schabik w niecodziennej odsłonie? Najlepsze w daniu (oprócz smaku) jest to, że 'robi się samo' można wszystko przygotować tak szybko, że dziecko nie zdarzy znudzić się zabawką. Mi przygotowanie zajęło 10 min, reszta działa się sama :D


Schab zawijany z czerwonym pesto


To danie, które możesz wykorzystać do obiadu, jako przekąska np. na świąteczny stół, a jak coś-tam zostanie, to wykorzystasz na kolację, albo śniadanie dnia następnego, czyli - nic się nie zmarnuje :D




Składniki 

(na 4 osoby)

  • 1 kg schabu bez kości
  • czerwone pesto (około 4-5 łyżeczek)
  • ulubione przyprawy (u mnie podstawa - sól, pieprz, słodka papryka i chilli)

Wykonanie

  • Rozcinamy schab "na około", tak, żeby powstał jak największy kawałek mięsa (o jak największej powierzchni). U mnie wyglądało to tak:



  • Potem musimy potłuc mięso - ja do tego miłością nie pałam, poza tym, Zośka już czekała, więc z grubsza tylko potrzaskałam

  • Następnie zajmujemy się przyprawieniem. Tak naprawdę możemy użyć wszystkich przypraw, które nam pasują... Trzeba pamiętać, że pesto ma jednak charakterystyczny posmak i lepiej tego smaku nie zakłócać. (przyprawiamy z obu stron)

  • Na tak przygotowanym mięsku rozsmarowujemy cienką warstwę pesto


  • Całość dość ciasno zawijamy (nie przesadzając jednak - żeby nam pesto całe nie wypłynęło), i zaplątujemy niteczkami



  • Obtaczamy w oleju i wstawiamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym do piekarnika (205stopni Celsjusza, grzałka góra i dół, termoobieg)

  • Pieczemy około 1-1,5 godziny, kilkakrotnie zmieniając ułożenie pieczeni (np co 20 minut)


  • Mięso kroimy na plastry, a do naczynia dolewamy trochę wody, całość przelewamy do garnuszka i "zaciągamy" sos (u mnie 2 łyżki mąki i 100ml śmietany)



SMACZNEGO!

Pamiętaj o KONKURSIE 
możesz napisać kilka konkursowych komentarzy


    Śledź nowe posty :-)
Follow on Bloglovin

Udostępnij to:

Komentarze

22 komentarze :

  1. Mniam, mniam :) Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurde, ale szaleństwo! Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to jeden "pomysł na obiad" do wypróbowania :)

      Usuń
  3. Ja nie mogę takich rzeczy oglądać o 21.30, jak mam postanowienie nie jeść po 20. ;D
    Muszę wypróbować, uwielbiam obiady typu "zrobię się szybko, a Ty będziesz mieć więcej czasu dla siebie". :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Dla mnie to podstawa dobrego dania :) Bardzo lubię gotować, ale rzeczy, które dłużej się robi niż je i cieszy z jedzenia (np czując jeszcze posmaczek) są nie dla mnie :P

      Filozofia - "jak to zrobić, żeby zrobić a się nie narobić" jest dla mnie najważniejsza :D

      Usuń
  4. Wow - takie proste? Wygląda super! Wypróbowałabym też z bazyliowym albo pół na pół :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje cudnie - próbowałam już kilku wersji. Można z zielonym, można zrobić farsz, np z mięsa mielonego z jakimiś ciekawymi przyprawami... Odradzam jednak samemu walczyć z suszonymi pomidorami - pesto smakuje niemal tak samo, a wychodzi dużo szybciej i się nie rozpada tak szybko :) - To bardzo proste :D

      Usuń
  5. Ja też lubie wszelkie pieczone nowości, muszę znaleźć czas na Twój przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... No właśnie tutaj najlepsze jest to, że czasu nie trzeba szukać zbyt wiele :D Pozdrawiam

      Usuń
  6. Kapitalny pomysł, na pewno spróbuję :)
    Uwielbiam łatwe a jednocześnie efektowne przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To do dzieła :) Ja nawet schab miała w zamrażarce, więc bez wychodzenia z domu się udało :)

      Usuń
  7. Oh, aż mi w brzuchu zaburczało :) Uwielbiam wszelkie dania, które robią się same :)
    Pysznie tu u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) będzie więcej pyszności, bo to jedna z rzeczy, które uwielbiam :D

      Usuń
  8. bernadetta bolek16 lutego 2014 08:51

    Czerwone pesto zawsze pakuję w pierś z kurczaka z mozarella, ale to wygląda również smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Budująca Mama16 lutego 2014 11:39

    Czerwone pesto uwielbiam wszędzie :) Schabik powstał jako danie na świąteczny stół, okazało się, że to tak łatwe i szybkie, że weszło w standardowy jadłospis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kubiczkowa Matka3 marca 2014 13:26

    Nigdy tak nie rozcinałam schabu :D Muszę to wypróbować. Pysznie wygląda :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Budująca Mama3 marca 2014 13:37

    jest naprawdę smaczny, szybki i efektowny. A takie przecięcie skraca nam czas rozbijania. ZNACZNIE :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż zgłodniałam!! na pewno wypróbuję!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Budująca Mama9 marca 2014 09:39

    a proszę bardzo :D Jak najbardziej polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. marcelkowamama13 marca 2015 21:53

    Coś fajnego, trzeba spróbować.😃

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz, like, plusik czy udostępnienie, to dla mnie motor do dalszej pracy nad blogiem i postami. Więc? Udostępnij, skomentuj, polub, jeśli uważasz, ze warto było tu zajrzeć :-)